Nieuws


Luizenvangbakken pootaardappelen 2018
donderdag 21 juni 2018

Luizenvangbakken pootaardappelen 2018

CAV Agrotheek en Heyboer BV hebben in samenwerking met Bayer Crop Science weer diverse luizenvangbakken geplaatst in de regio Noord-Holland-Noord en Biddinghuizen. Deze bakken worden 2 a 3x per week geleegd en de “vangsten” worden bij de NAK in Emmeloord onderzocht en gedetermineerd op luizensoort.

Voor de pootaardappelteelt is de luizensituatie een belangrijke maatstaaf voor mogelijke virusoverdracht.

Meer (gevaarlijke) luizen betekent meer kans op overdracht van virus.

Een bespuiting van een luisdodend middel kan door goede informatievoorziening op een juist tijdstip toegediend worden.

 

Vangbaklocaties;

51; St. Maarten
52; Burgerbrug
53; Kolhorn
54; Wieringerwerf
55; Slootdorp
56; Oudesluis

57; Biddinghuizen

 

 

De telling vindt u in onderstaand Excel bestand. U kunt door van tabblad te wisselen van de verschillende vangbaklocaties de tellingen zien.


Veldbijeenkomst 12 juni 2018
woensdag 6 juni 2018

Veldbijeenkomst 12 juni 2018

Geachte teler,

Dinsdag12 juni 2018 organiseren wij weer onze akkerbouwveldbijeenkomst. 
Dit jaar mogen wij deze avond houden op het akkerbouwbedrijf van Pluister-Wonder.

Datum:                        12 juni
Aanvang:                    19.00 uur
Inschrijving licentie:  18.30 uur
Locatie:                       Akkerbouwbedrijf Pluister-Wonder, Oudesluizerweg 4, Wieringerwaard

Bekijk de interessante onderwerpen hieronder. 

Wij zien u graag dinsdagavond 12 juni. Tot dan!


Agrotheek info mei (3) 2018
vrijdag 25 mei 2018

Agrotheek info mei (3) 2018

De gewassen groeien in een hoog tempo en er is  veel jong blad in ontwikkeling. Dit is vaak zichtbaar in de lichte kleur van de planten. Insecten zoals bietenvlieg zijn volop aanwezig en veroorzaken  zeker bij de niet-insecticide gecoate zaden al veel schade. Het aantal vliegende luizen neemt ook al in hoog tempo toe. Wees alert op een goed sluitend schema om de net bovenkomende aardappelplanten te beschermen tegen virusoverdracht. 


Mais info mei 2018
woensdag 23 mei 2018

Mais info mei 2018

Onkruidbestrijding mais
Een goede onkruidbestrijding in maïs is van belang om opbrengstderving en opslag voor nateelt te voorkomen. Op elk perceel groeien verschillende soorten onkruid.  Het moment om hier aandacht aan te besteden is weer  aangebroken. 


Agrotheek info mei (2) 2018
donderdag 17 mei 2018

Agrotheek info mei (2) 2018

Inmiddels zijn de gewassen in volle groei. Ook de  Onkruiden ontwikkelen zich goed. Veel aandacht is  op dit moment noodzakelijk om onkruidproblemen  later in het seizoen te voorkomen. Langzaam  beginnen de omstandigheden weer wat droger te  worden waardoor de bodemherbiciden aan  effectiviteit gaan afnemen. 


Agrotheek info mei (1) 2018
woensdag 9 mei 2018

Agrotheek info mei (1) 2018

Een late start, veel neerslag gevolgd nu weer door hogere temperaturen. De stand van de gewassen is zeer divers, van wintergerst in de aar tot de zaaiuien en cichorei die nog boven moeten komen. Daarom adviezen in verschillende stadia in dit bericht.


Agrotheek info april 2018
dinsdag 17 april 2018

Agrotheek info april 2018

Groeiregulatie in granen
Door de koude, natte omstandigheden van afgelopen periode, is de ontwikkeling van granen iets achter, maar dit wordt nu in hoog tempo ingehaald. Geef echter voorrang aan een goede onkruidbestrijding en voer ca 5-7 dagen later een groeiregulatie uit. Indien nodig kan CCC wel worden toegevoegd. Onkruidbestrijding echter niet mengen met Moddus en/ of Prodax.


Agrotheekinfo algemeen
donderdag 12 april 2018

Agrotheekinfo algemeen

Algemeen  
Vanaf volgende week wordt mooi zonnig en droog weer verwacht. Percelen die berijdbaar zijn zullen worden ingezaaid. Veel percelen lijken op het oog geschikt om te bewerken, maar onderin de bouwvoor zijn deze nog te vochtig. Maak daarom een goede keus welk perceel u het eerst kunt inzaaien.


NVWA-antwoord op vraag: Digitaal bijhouden van W-nummer wijzigingen en nieuwe etiketten.
donderdag 12 april 2018

NVWA-antwoord op vraag: Digitaal bijhouden van W-nummer wijzigingen en nieuwe etiketten.

Gewasbeschermingsmiddelen Etiket middelen Up-to-date houden; antwoord NVWA.
Tijdens de actie ‘bezem door de middelenkast’ hebben wij vele opslagkasten voor gewasbeschermingsmiddelen doorlopen en zijn diverse middelen op de juiste wijze afgevoerd. Naast middelen met verlopen toelating zien wij ook veel toegelaten producten, maar met een verlopen etiket (oud W-nummer), tegengekomen. Om die reden is er contact opgenomen met de NVWA. De volgende vraag hebben wij voorgelegd: ‘’Is het voor telers voldoende, wanneer een W-nummer van een gewasbeschermingsmiddel is gewijzigd, zij het nieuwe W-nummer digitaal via het Ctgb in de gaten houden (met smartphone of tablet) tijdens het toepassen van deze middelen?’’