Nieuws


Brassica journaal 3, juni 2019
donderdag 20 juni 2019

Brassica journaal 3, juni 2019

Trips
De eerste tripsen zijn gevonden in spitskool in de Wieringermeer. Dit zijn overlevenden uit de winterrust. Rond 11 juni bereikte het graaddagenmodel het getal 95. Bij deze temperatuursomberekening worden de eerste eitjes afgelegd die de basis vormen voor de eerste generatie. Bereikt het graaddagenmodel het getal 135 dan is de eerste generatie volwassen en gaat weer eitjes leggen. De levenscyclus tot volwassen trips omvat o.a.: 2 larvestadia. Het is belangrijk om de tripsopbouw te beperken. Dit kan door in een perceel kool Movento toe te passen, voordat er een eerste cyclus is geweest. Movento werkt niet op volwassen trips maar kan trips in het larvestadium afdoden.


Akkerbouwinfo juni 2019
woensdag 12 juni 2019

Akkerbouwinfo juni 2019

Toelatingsnieuws: Sphere, heeft onlangs een herregistratie gekregen. Volgend seizoen is er alleen nog W3 met een toelating in bieten, DRT 90 op percelen die grenzen aan oppervlaktewater. W3 mag niet worden toegepast in grondwaterbeschermingsgebieden. Granen en graszaadteelt komen te vervallen. Aflevertermijn W2 31-10-2019 en opgebruik 31-12-2019. Alternatief voor Sphere in graszaad is Prosaro


Uitnodiging Akkerbouwdag 13 juni 2019
dinsdag 11 juni 2019

Uitnodiging Akkerbouwdag 13 juni 2019

Geachte teler,
Zoals u van ons gewend bent, informeren wij u graag over actuele zaken in de akkerbouw. Wij doen dit net als voorgaande jaren in de vorm van veldbijeenkomsten. De eerste veldbijeenkomst die wij dit jaar organiseren staat naast de techniek, onder andere in het teken van toekomstbestendige landbouw.

U bent van harte welkom op:
Datum:         Donderdag 13 juni 2019
Aanvang:      19.00 uur
Locatie:        Akkerbouwbedrijf Mts. de Bruijckere - Rijk,
                     Schervenweg 33, Wieringerwerf


Voorverkoop kunstmest
dinsdag 11 juni 2019

Voorverkoop kunstmest

Beste Agrariër,
Hierbij willen we u attenderen op de voorkoop van kunstmest in deze zomermaanden. 
Jaarlijks zijn de stikstof prijzen in de maand juni meestal het gunstigst.
Er zijn meerdere mogelijkheden van aankoop of voorkoop van meststoffen. 
Naast de normale afname van kunstmest, waarin u de nettoprijs betaalt, willen we u wederom de mogelijkheid bieden om op een later moment de kunstmest te laten bezorgen. 


Vangbakken pootaardappelen 2019
vrijdag 31 mei 2019

Vangbakken pootaardappelen 2019

CAV Agrotheek en Heyboer BV hebben in samenwerking met Bayer Crop Science weer diverse luizenvangbakken geplaatst in de regio Noord-Holland-Noord en Swifterbant. Deze bakken worden 2 a 3x per week geleegd en de “vangsten” worden bij de NAK in Emmeloord onderzocht en gedetermineerd op luizensoort.

Voor de pootaardappelteelt is de luizensituatie een belangrijke maatstaaf voor mogelijke virusoverdracht.

Meer (gevaarlijke) luizen betekent meer kans op overdracht van virus.

Een bespuiting van een luisdodend middel kan door goede informatievoorziening op een juist tijdstip toegediend worden.

 

Vangbaklocaties;

51; Oosterkwelweg, Wieringerwerf
52; Oostermiddenmeerweg, Wieringerwerf
53; Grote Sloot, Burgerbrug
54; Slikkerdijk, Oudesluis
55; Breelandsweg, St. Maarten
56; Wisentweg, Swifterbant
57; Ulkeweg, Slootdorp

De telling vindt u in onderstaand Excel bestand. U kunt door van tabblad te wisselen van de verschillende vangbaklocaties de tellingen zien.


Bloembollenbericht 5 2019
vrijdag 24 mei 2019

Bloembollenbericht 5 2019

Waterkwaliteit
Waterbronnen kunnen relatief veel zouten bevatten. Met name Natrium en Chloor zijn bepalend in de zouttolerantie van tulpen. Milligrammen chloor per liter water zeggen meer dan de samengestelde EC. Nu het al langer droog is wordt regelmatig de stelling gedeponeerd; geen water is slechter dan “slecht” water. Tot een EC van 2 is er geen opbrengstderving door zoutstress te verwachten. Is de EC hoger, laat het water dan bemonsteren.
De zouttolerantie is voor tulpen op:   zandgrond:      250 – 600 mg Cl per liter water en op
                                                           kleigrond:        750 – 1500 mg Cl per liter water.
De spreiding in de zouttolerantie waarden worden onder meer veroorzaakt door bodemkarakteristieken, ontwateringstoestand en weersomstandigheden.


Agrotheekinfo mei (2) 2019
vrijdag 24 mei 2019

Agrotheekinfo mei (2) 2019

Toelatingsnieuws
Afgelopen week ontvingen wij het bericht dat het er niet goed uitziet rondom de verlenging van de toelating van de werkzame stof desmedifam. Dit betekent dat op termijn een aantal grote producten in de onkruidbestrijding van suikerbieten gaat verdwijnen.


Luisbestrijding en virusbeheersing
vrijdag 24 mei 2019

Luisbestrijding en virusbeheersing

Luisbestrijding en virusbeheersing
Het seizoen start met een zeer hoge luizendruk in diverse gewassen, veel aardappelopslag en het eerste jaar zonder Actara. Reden genoeg om direct na opkomst te starten met luisbestrijding en virusbeheersing.
 


Agrotheek info mei 2019
maandag 6 mei 2019

Agrotheek info mei 2019

Toelatingsnieuws:
Benevia, uitgebreid in o.a. witlofpennen en cichorei. Werkzaam op vliegen, rupsen en mineerders. Neveneffect op luizen, trips en kevers. Dagonis is toegelaten in aardappelen en ook in diverse groentegewassen zoals wortelen, bloemkool en pastinaak.