Aardappelbewaring
Zoeken

Zoeken in nieuwsberichten

Nieuws

Aardappelbewaring 2020

 

Er verandert veel komend seizoen op het gebied van aardappelbewaring. De werkzame stof chloorprofam kan niet meer worden toegepast, en er zijn nieuwe producten beschikbaar. Afgelopen jaren hebben we alle nieuwe producten en machines uitvoerig getest, en aardappelpartijen intensief gevolgd voor het beste resultaat.

 

In verband met risico op MRL’s is het belangrijk om te starten met een goed gereinigde bewaarschuur. Heeft u dit nog niet gedaan? Doe dit dan zo spoedig mogelijk volgens het protocol van de VAVI (www.vavi.nl).

 

Is uw bewaring al gereed voor de nieuwe technieken en middelen? Maak samen met uw CAV Agrotheek / Heyboer adviseur een analyse van uw bewaarschuur, stem de middelenkeuze hierop af en bepaal of er nog aanpassingen nodig zijn.

 

Advies en begeleiding

Aardappelen bewaren vraagt veel kennis, regelmatige controle van de partij en inzicht in de werking van de middelen. Onze gehele buitendienst is opgeleid en uitgerust met up-to-date kennis en ervaring om de bewaring van uw partij aardappelen volledig te volgen en te adviseren. Afhankelijk van een aantal factoren kan een bewaarstrategie gekozen worden. Maak een goede afweging op basis van onder andere:

 

  • Teelt-, stress- en groeiomstandigheden in het veld
  • Gewenste of mogelijke bewaarduur, betrek hier uiteraard uw afnemer bij
  • Eigenschappen van ras en kiemlust
  • Is de inzet van MH uitgevoerd en in welke mate is deze geslaagd?
  • Rooi- en inschuuromstandigheden
  • Bewaaromstandigheden; producttemperatuur
  • Type bewaring: kisten of bulkopslag, mechanische koeling
  • Afzetdoel en wensen in de afzetketen

 

Beslisboom

Met input van diverse organisaties, is in opdracht van BO Akkerbouw een beslisboom ontwikkeld. Deze kan gebruikt worden als hulpmiddel voor het bepalen van de beste strategie.

Bekijk hier de beslisboom

 

 

1,4SIGHT

1,4SIGHT is een product dat de kiemrust verlengt met een stof welke van nature in de aardappel voorkomt. Het heeft als voordeel dat er minder gewichtsverlies optreedt. Ruimtevulling en afdichting van de bewaring zijn erg belangrijk. Dit product heeft een veiligheidstermijn van 30 dagen. Er wordt aan gewerkt om deze termijn te verkorten.

Dosering range: 8-20 ml/ton.

 

Argos

Argos is een product op basis van sinaasappelschillen, deze brandt de witte puntjes af. Dit product kan ook worden ingezet als er al kleine kiemen op de aardappelen staan. Het middel heeft geen veiligheidstermijn. De hoge dosering vraagt wel apparatuur met een hoge capaciteit, maar is wel een financieel aantrekkelijk product.

Dosering: 100 ml/ton.

 

Biox-M

Biox-M is een product op basis van muntolie, met een zeer kenmerkende geur. De werking is op basis van afbranden van witte puntjes / actieve ogen. Het product kan worden ingezet als er al kleine kiemen op de aardappelen staan.

Dosering range: 30-90 ml/ton.

 

Ethyleen

Ethyleen wordt toegepast in de bewaring met specifieke apparatuur. Er zijn beperkte mogelijkheden bij specifieke rassen en afzetdoelen. Het heeft invloed op de bakkleur. De resultaten zijn wisselend, we volgen dit. Overleg vooraf met uw afnemer.

 

 

Aardappel gassen

Al jarenlang gassen we partijen aardappelen voor u met onze pulsefogs, electrofog en Swingfogs. In het aankomend jaar hebben we nieuwe apparatuur beschikbaar waaronder extra synofogs. Zo is er voor elke bewaarruimte, en elk product een geschikte en juiste toepassing mogelijk. We beschikken op deze manier over voldoende toepassingscapaciteit. Natuurlijk staan we ook voor u klaar met onze advisering, indien u zelf over toepassingsmogelijkheden beschikt.

 

Aandachtspunten

In het algemeen geldt: aardappelbewaring moet vrij zijn van condens. Houd de schuur na toepassen minimaal 48 uur gesloten en daarna zo min mogelijk extern ventileren. Waar mogelijk zelfs nog langer dan 48 uur gesloten houden, let er dan wel op dat de CO2 in verband met bakkleur niet te hoog oploopt. Dit alles om het middel zo lang mogelijk in de schuur te houden voor een maximaal resultaat. Deze producten bij voorkeur niet toepassen met een Swingfog / Pulsfog in verband met brandgevaar.

 

 

Wilt u meer weten over de nieuwe bewaarstrategieën?

Neem dan contact op met één van onze teeltadviseurs

 

Agenda

26 feb

Licentiebijeenkomst Brassica

26 februari 2024