CAV Agrotheek CARE - Kiemremming aardappelen
Zoeken

Kiemremming aardappelen

Aardappelen bewaren vereist grondige kennis, regelmatige controle van de partij en inzicht in de werking van verschillende middelen. De keuze voor een bewaarstrategie hangt af van diverse factoren. Maak een weloverwogen beslissing op basis van onder andere:

Teelt-, stress- en groeiomstandigheden in het veld.

Gewenste of mogelijke bewaarduur; betrek hierbij uw afnemer.

Eigenschappen van het ras en kiemlust.

Inzet van MH en het succes ervan.

Rooi- en inschuuromstandigheden.

Bewaaromstandigheden, zoals producttemperatuur en vochtigheid.

Type bewaring: kisten, bulkopslag, mechanische koeling.

Afzetdoel en wensen in de afzetketen.

 

Onze buitendienst is goed opgeleid en voorzien van actuele kennis en ervaring om de bewaring van uw aardappelpartij nauwlettend te volgen en advies te geven. Als CAV Agrotheek hebben wij ons jarenlang gespecialiseerd in kiemremming van consumptieaardappelen tijdens de bewaarperiode. Wij gebruiken Synofog-apparatuur om 1,4 Sight, Argos en Biox-M te vernevelen, die zowel koud als warm kan vernevelen.

 

 

1,4SIGHT

1,4SIGHT verlengt de kiemrust met een natuurlijke stof in aardappelen, wat resulteert in minder gewichtsverlies. Ruimtevulling en afdichting van de bewaring zijn cruciaal.

- Veiligheidstermijn: 1 dag.

- Dosering range: 10-20 ml/ton.

- Interval: 5-6 weken.

 

Argos

Argos, gebaseerd op sinaasappelschillen, brandt de witte puntjes af. Het kan worden ingezet bij kleine kiemen zonder veiligheidstermijn. Een hoge dosering vereist apparatuur met hoge capaciteit.

- Veiligheidstermijn: geen.

- Dosering: 100 ml/ton.

- Interval: 3-4 weken.

 

Biox-M

Biox-M, op basis van muntolie, met kenmerkende geur, brandt witte puntjes/actieve ogen af. Het is geschikt voor kleine kiemen en is toegelaten in de biologische landbouw.

- Veiligheidstermijn: 12 dagen.

- Dosering range: 30-90 ml/ton.

- Interval: 3-4 weken.

 

Kiemremming en ventilatie

Huidige kiemremmers werken in gas- of dampfase en vereisen hoge concentraties. Extern ventileren kan de effectiviteit verminderen. Ideaal is snel drogen en vervolgens minimaal ventileren, bijvoorbeeld op basis van CO2-gehalte.

 

Uitsluiting Brandverzekering

Recentelijk zijn bewaarplaatsen in brand gevlogen door kiemremmingsmiddelen. Verzekeringsmaatschappijen hebben clausules ingesteld, variërend van totale uitsluiting tot elektrisch toepassen met gecontroleerde temperatuurinstelling door bevoegd personeel met een gekeurde machine.

CAV Agrotheek CARE

Agrotheek ontzorgt telers door middel van advies en als leverancier van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, zaaizaden, bloembollennetten, bedrijfsbenodigdheden en diverse diensten.

Agrotheek is een gevestigde naam in alle sectoren van de landbouw en biedt naast advies ook een rijk pakket aan diensten aan. Op deze manier kunnen wij u in het hele teeltseizoen ondersteunen bij het nemen van de juiste beslissingen.

Uw bedrijfsrendement is leidend in ons dagelijks handelen. Met Agrotheek heeft u altijd zicht op een goed resultaat. Met een breed team van ervaren specialisten kan Agrotheek u als teler helpen bij elke teelt.  
Agrotheek CARE.

Kernwaarden

  • Sterk netwerk
  • Teeltspecialisten
  • Dichtbij
  • Ontzorgt

Lees meer over wat wij doen