CAV Agrotheek CARE - BOS-Systemen
Zoeken

BOS-Systemen

Een beslissingsondersteunend systeem (BOS) is een rekenprogramma, dat rekening houdt met actuele invloeden om tot een advies te komen. Deze adviezen hebben betrekking op gewasbescherming, bemesting en beregening.

De adviezen worden opgesteld met behulp van diverse sensoren, statistische informatie, weersvoorspellingen en modellen.

Vaak zijn de BOS-systemen in losse modules verkrijgbaar, die bij een groter software pakket horen.

Ziekten en plagen

De systemen voor ziekten en plagen worden ontworpen om een advies te geven over één specifieke aantasting in een specifiek gewas, bijvoorbeeld Phytophthora in aardappelen, schimmelziekten in tarwe of kool en vuurbestrijding in bloembollen.

U als teler wordt geadviseerd over het optimale spuitmoment (‘kritieke periode’).

Dit soort systemen worden aangeboden door Gewis, CropVision, Opticrop en Dacom.

Beregening

Er komen steeds meer technieken om efficiënt te beregenen waardoor water- en energieverspilling wordt voorkomen. Bodemvochtsensoren zijn gebruiksvriendelijk en ondersteunen u bij de planning van het beregenen van uw gewassen. De sensoren geven het vochtgehalte weer in lagen van 10-50 cm. Deze gegevens worden centraal verwerkt en weergegeven in grafieken. De gegevens zijn elk uur van de dag oproepbaar voor de deelnemers. Tevens geeft het systeem of er water doorlekt na beregenen en is de wortelactiviteit zichtbaar, welke essentieel is voor de opname van stikstof en water.

Voorbeeld van dit systeem is de DLV beregeningplanner in combinatie met de MijnAkker.

Bemesting

Om uw gewassen te laten groeien is een juiste toediening van meststoffen belangrijk.

Een goed bemestingsplan is daarom noodzakelijk. Enerzijds voor de optimale groei, anderzijds om aan de gebruiksnormen voor de hoeveelheden stikstof en fosfaat te blijven voldoen.

Tijdens het seizoen adviseert een bemestingsmodule over de hoeveelheid en het moment van toedienen van de meststoffen. De meststoffen kunnen optimaal door de plant worden opgenomen met als resultaat een beter gewasrendement.

Vaak worden gemeten vochtgehaltes van de gekoppeld aan de bemestingsmodule.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over BOS-systemen of advies hierover, neemt u dan contact op met onze teeltspecialisten.

Vraag het aan de teeltspecialisten

Heeft u vragen over een van onze producten en/of diensten? Neem dan contact op met een van onze teeltspecialisten.

Maak contact met uw teeltspecialist

CAV Agrotheek CARE

Agrotheek ontzorgt telers door middel van advies en als leverancier van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, zaaizaden, bloembollennetten, bedrijfsbenodigdheden en diverse diensten.

Agrotheek is een gevestigde naam in alle sectoren van de landbouw en biedt naast advies ook een rijk pakket aan diensten aan. Op deze manier kunnen wij u in het hele teeltseizoen ondersteunen bij het nemen van de juiste beslissingen.

Uw bedrijfsrendement is leidend in ons dagelijks handelen. Met Agrotheek heeft u altijd zicht op een goed resultaat. Met een breed team van ervaren specialisten kan Agrotheek u als teler helpen bij elke teelt.  
Agrotheek CARE.

Kernwaarden

  • Sterk netwerk
  • Teeltspecialisten
  • Dichtbij
  • Ontzorgt

Lees meer over wat wij doen