Bestrijding van luis in virusplanten - CAV Agrotheek
Zoeken

Zoeken in nieuwsberichten

Nieuws

Bestrijding van luis in virusplanten

De strijd tegen luis en virussen is een constante uitdaging. Het belang van het beheren van besmette planten en het voorkomen van virusoverdracht naar gezonde gewassen kan niet worden onderschat. Recent onderzoek en praktijkervaringen bieden inzicht in effectieve strategieën en middelen om deze uitdaging aan te pakken.

 

Virusplanten en hun aantrekking tot luizen

Het is bekend dat virusplanten aantrekkelijker zijn voor luizen dan niet-besmette planten. Met name bij koudere temperaturen speelt dit een rol. Het verwijderen en afvoeren van virusplanten is daarom cruciaal om de verspreiding van virussen te beperken. Interessant is dat de aantrekking van luizen afneemt, een dag na aanstippen van de tulpen.

 

Gewasbehandelingen tegen virus en effectieve middelen

Gewasbehandelingen spelen een sleutelrol in het voorkomen van virusoverdracht van besmette naar gezonde planten. Er zijn verschillende groepen middelen die worden ingezet voor deze behandelingen:

 

Pyrethroïden: Middelen zoals Sumicidin Super en Karate Zeon vallen onder deze groep. Echter, recente studies tonen aan dat de effectiviteit van pyrethroïden afneemt, mogelijk door factoren zoals een warmer klimaat en een verhoogde luizenpopulatie. Hierdoor is het dus belangrijk om te blijven oriënteren in de groep “overige producten”.

 

Luisdoders: Teppeki, Gazelle en Sivanto Prime zijn voorbeelden van middelen die tot deze groep behoren. Ze zijn ontworpen om luizen te doden en zo de verspreiding van virussen te voorkomen.

 

Minerale olie: Minerale olie blijkt veruit het beste effect te hebben op het beperken van virusoverdracht. Enige nadeel is de variabiliteit in cultivargevoeligheid en dan met name de opbrengstderving.

 

Overige producten: Binnen deze categorie worden verschillende middelen getest, waaronder plantversterkers, reukmiddelen en producten die een fysieke barrière om het blad vormen.

 

Onderzoek naar effectiviteit en toepassing

Het afgelopen jaar zijn verschillende middelen getest op hun effectiviteit om virusoverdracht te beperken. Onderzoekers hebben vastgesteld dat minerale olie het meest effectief is, hoewel er cultivars zijn die gevoeliger zijn voor opbrengstderving bij gebruik ervan.

Het is van cruciaal belang om te blijven zoeken naar nieuwe en verbeterde methoden voor het beheersen van virusplanten. Dit seizoen voeren wij bij de CAV bijvoorbeeld onderzoek uit naar nieuwe producten en methoden. Een sector breed onderzoek naar de opbrengstgevoeligheid van verschillende cultivars kan helpen bij het maken van weloverwogen beslissingen over het gebruik van middelen zoals minerale olie.

 

Advies en ondersteuning

Veel telers passen al minerale olie toe met positieve resultaten. Het is echter altijd verstandig om advies in te winnen bij uw adviseur over de beste toepassingsmethoden en om rekening te houden met de specifieke behoeften van uw gewassen en cultivars.

 

Het beheren van virusplanten is een voortdurende uitdaging, maar met de juiste kennis, middelen en ondersteuning kunnen telers effectieve strategieën implementeren om de verspreiding van virussen te beperken en de gezondheid en opbrengst van hun gewassen te beschermen.

Agenda

8 okt

IPM-KBA certificaat

8 oktober 2024