Even voorstellen: Gé van der Vliet - CAV Agrotheek
Zoeken

Zoeken in nieuwsberichten

Nieuws

Even voorstellen: Gé van der Vliet

Even voorstellen: Ge van der Vliet

Sinds 1 april is Gé van der Vliet werkzaam als proefveldonderzoeker: een nieuwe functie bij CAV Agrotheek. Hij coördineert de aanleg van de proefvelden, beoordeelt de proeven en verwerkt de resultaten die eruit voortkomen. Zo wordt er onderzoek gedaan naar onkruid in aardappels en mais en loopt er een proef voor bloemrijke akkerranden. Daarnaast wordt de werking van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen in aardappels, uien en suikerbieten onderzocht. Verder doet CAV Agrotheek onderzoek naar de werking van meststoffen en plantversterkers. Proefvelden van CAV Agrotheek zijn te vinden op het eigen perceel aan de Molenweg en bij klanten.

 

Geen 6 m2

Gé: “De onderzoeken bij CAV Agrotheek worden opgezet in overleg met de teeltspecialisten en de directie. Door onderzoeksinstituten worden gewasbeschermingsmiddelen onderzocht op een proefveld van 6m². Beter is om middelen te testen op een perceel van een hectare groot, dan kunnen we beter bepalen of het in de boerenpraktijk ook goed werkt. Plantversterkers zijn nu erg in opkomst. De door fabrikanten aangegeven dosering is een gegeven, maar wij kijken graag wat het resultaat in de praktijk is bij verschillende doseringen.”

 

Veldjes uitzetten, proefrooiingen doen: ik vind het erg leuk

 

Met hoofd en handen

Tijdens zijn hbo-opleiding plantenteeltonderzoek vond Gé veredeling een interessant vak en heeft hij daarna plantenveredeling gestudeerd in Wageningen. Maar toen hij klaar was met zijn studie, bleek er in die periode geen interessante baan te vinden in de veredeling: “Mijn vader had een akkerbouwbedrijf en teelde vollegrondsgroente in Sint Maarten. Ik ben hem gaan helpen en heb na drie jaar besloten thuis te blijven werken. Ik was er tevreden mee om op die manier, zowel met mijn hoofd als met mijn handen te kunnen werken. Omdat ik niet mee wilde met de schaalvergroting of specialisatie in een product ben ik dit jaar met mijn bedrijf gestopt. Wel teel ik voor de aardigheid nog hoogwaardige stammen pootaardappels. Ook daarbij doe je veel handmatig, net als bij proefveldonderzoek. Veldjes uitzetten, proefrooiingen doen: ik vind het erg leuk. Bij CAV Agrotheek heb ik nu voor mij de perfecte baan gevonden.”

 

Snel omschakelen

“Via mijn vriend Jan Ruijter ben ik bij CAV Agrotheek gekomen, wij kaarten samen al 30 jaar één keer per maand. Ik vind CAV Agrotheek een erg dynamisch bedrijf. Er wordt per dag gereageerd op de omstandigheden. In de droge periode werd bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan de matige opkomst van het gewas. Maar als het een week later regent, krijgt advisering voor bodemherbiciden de focus. Die snelle omschakeling had ik niet verwacht. Het is een platte organisatie, de directie is toegankelijk en weet wat er speelt. Ik hoop dat ik in de toekomst mijn werkzaamheden zo kan inrichten, dat er minder proeven hoeven te worden uitbesteed. Ik ben er open ingestapt en wil graag samen met de teeltadviseurs onze ervaringen in het onderzoek met de klanten van CAV Agrotheek delen.”

Agenda

10 okt

Demodag plantspecifiek...

10 oktober 2023
11 okt

Nationale Peen Manifestatie

11 oktober 2023