Folder Akkerranden en groene braak 2024 - CAV Agrotheek
Zoeken

Zoeken in nieuwsberichten

Nieuws

Folder Akkerranden en groene braak 2024

Met een bufferstrook met kruiden zorgt u voor meer biodiversiteit en creëert uw voedselbronnen voor natuurlijke vijanden. Om punten te scoren voor het nieuwe GLB heeft u minimaal van 1 juni tot 1 oktober een bufferstrook met kruiden die samenvalt met een verplichte bufferstrook vanuit het 7de ActiePlan Nitraat. De bufferstrook is minimaal 3 meter breed en maximaal 12 meter breed.
Minimaal 25% van de bufferstrook is bedekt en gelijkmatig verdeeld met kruiden en vlinderbloemigen gewassen. U bemest de bufferstrook niet en gebruikt geen chemische gewasbeschermingsmiddelen.

 

Akkerranden en groene braak
 
 

U beweidt of oogst de bufferstrook ook niet. De bufferstrook hoeft dus niet elk jaar opnieuw te worden ingezaaid als er maar altijd 25% van de bufferstrook zichtbaar bestaat uit kruiden en vlinderbloemigen.

 

U mag de bufferstrook ook beheren met maaien en afvoeren

 

Groene braak

Groene braak telt mee als eco-activiteit als er een oppervlakte wordt ingezaaid van minimaal 3 meter breed en is bedekt van 31 mei tot en met 31 augustus. U mag geen bemesting en gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. U mag niet beweiden en niet oogsten. Groene braak kan op verschillende manieren worden ingevuld, de meest praktische zijn:


Agrarisch natuurmengsel
Drachtplanten
Raketblad
Tagetes Patula


Voor de zandgronden kan de inzaai van Tagetes Patula mogelijk interessant zijn, aangezien dit ook nog een positief effect heeft op de aaltjespopulatie. Mengsels van groenbemesters moeten bestaan uit tenminste 3 drachtplanten.

Agenda

8 okt

IPM-KBA certificaat

8 oktober 2024